[...] lecz ciężkiego treningu, da nam 80% rezultatów z tego, co byśmy wykonali, spędzając więcej czasu na siłowni i dokładając kolejne ćwiczenia czy serię. Przykładowo, jeśli jesteśmy mocno ograniczeni czasowo, pójdźmy na trening i wykonajmy po 1-2 ćwiczenia. Jednak niech będą one ciężkie i wymagające, a otrzymamy w zamian około 80% tego, co byśmy [...]
[...] Pytanie to w zasadzie nie powinno mieć miejsca. Wystarczy popytać wśród znajomych i bardzo ciężko o osobę, która nie jada słodyczy, lodów, kremów czy ciast. Nawet jeżeli tak jest, to wynika to nie z faktu, iż nie lubi ona smaku tego typu produktów, a z tego względu, że dba mocno o swoją dietę, zdrowie i sylwetkę. Zastosowanie NUTWHEY jako [...]
[...] To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina suszona zawiera także cynk, który oprócz żelaza jest [...]
Ludzie boją się szczepionek oraz innych "zagrożeń", które mają więcej wspólnego ze science-fiction niż z rzeczywistością. Sztandarowym przykładem są zamienniki cukru, słodziki, które stały się ofiarą wojny z „chemią”. Taki sam los spotkał syrop glukozowo-fruktozowy, nikt nie patrzy na badania mówiące o tym, iż równie negatywnie oddziałuje na [...]
[...] funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od stanu fizjologicznego czy odżywiania. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? [...]
[...] kształtowanie opinii społecznych. Zrozumienie, czy media podsycają pewne zachowania, czy też zachowania ludzkie podsycają media, to już odrębna kwestia. Z pewnością ciekawe jest to, co zaobserwowano w badaniu z 2011 r., kiedy przyjrzano się, jak media drukowane w Wielkiej Brytanii pisały o weganizmie. Spośród 397 artykułów, które wspominały o [...]
W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich. Gdzie tkwią wątpliwości? Niektórzy wybierają dietę roślinną ze względów zdrowotnych, podczas gdy inni z powodów bardziej etycznych. [...]
[...] są przypadki młodych sportowców, którzy wykazywali objawy degeneracyjne w stawach, typowe dla ludzi starszych o 30-40 lat! Czy ashwagandha wykazuje wpływ na stawy? Do czego jest w ogóle stosowana? Badania naukowe ashwagandhy W badaniu z 1991 r. oceniano skuteczność preparatu zawierającego korzenie Withania somnifera, łodygi Boswellia serrata [...]
[...] natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. Źródło żelaza hemowego Co ciekawe, jest to żelazo hemowe, podobne do tego, które występuje w odzwierzęcych produktach spożywczych. Drożdże piwowarskie zawierają również istotne ilości selenu, który jest [...]
Niedawno ukazały się wręcz niewiarygodne dane, do których bym podszedł z dużym dystansem, ale źródło jest renomowane. Poza tym ściśle potwierdzają je inne, dobrej jakości dane z renomowanych źródeł, opublikowane we wcześniejszych latach. O co chodziło?
Trening mięśni piersiowych bywa opatrzony różnymi mitami. Jednym z nich jest ten, który sugeruje, że mięśnie piersiowe należą do dużych partii mięśniowych, które trzeba solidnie przetrenować, aby w ogóle zaczęły rosnąć. Niestety sytuacja ta sprawia, że sporo osób wykonuje zbyt duże objętościowo treningi, co daje zbyt silne bodźce treningowe, w [...]
[...] nieznacznie mięśnie brzucha, nogi - mięśnie czworogłowe mają już dość wyraźną separację. Niestety w postawie przodem zawodniczka pochyla się zbyt mocno do tyłu, co nie jest korzystne. Bokiem – obręcz barkowa tworzy zarys trójkąta podstawą skierowanego do góry, wąska talia, ładna linia pośladków i nóg, widoczna smuga [...]
Wykorzystanie przysiadu do skrzyni w wersji TAG (touch and go) jest jedną z efektywniejszych form wykonywania przysiadu, która nie tylko wpływa na rozwój mięśni ud. Jego zastosowanie to również szansa na to, aby poprawić siłę całego ciała, wykorzystując mięśnie środka, pracę ze stabilizacją tułowia, moc czy funkcjonalność atletyczną, co przydatne [...]
[...] i określać według nich swoją wartość. Jednak liczby są czasem pomocne w mierzeniu ryzyka wystąpienia problemów zdrowotnych. Na przykład, jeśli masz ciśnienie krwi, które jest znacznie wyższe, niż 120 na 80, wzrasta ryzyko chorób serca, udaru mózgu i chorób nerek. Waga ciała może być pewną wskazówką do oceny naszego stanu zdrowia, jednak sama [...]
Mięsień zębaty przedni umiejscowiony jest na bocznej ścianie klatki piersiowej. Wizualnie stanowi łącznik, pomiędzy mięśniami piersiowymi, mięśniami grzbietu i brzucha. Co ciekawe, jest jednym z większych mięśni u człowieka, a jego przyczep posiada początek na żebrach, koniec natomiast znajduje się na brzegu przyśrodkowym łopatki. Ćwiczenie samo [...]
Nasz organizm może sam wytwarzać cząsteczkę kreatyny (głównie w wątrobie) z trzech aminokwasów: glicynę, metioninę, argininę. Ciało przeciętnego człowieka zawiera około 120 g kreatyny. Oprócz tego, że sami ją wytwarzamy, to możemy dodatkowo uzupełniać jej zapasy wraz z naszym codziennym jedzeniem. Czy zmniejszenie obolałości potreningowej będzie [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]